close and return
eleonora meleti blog

Τι θαλάσσιο σπορ να επιλέξω

Τι θαλάσσιο σπορ να επιλέξω

από την Ελεονώρα Μελέτη — Posted in  Fitness & Sports on 22 December 2019

Αυτό το άρθρο να ξέρεις, το γράφω χωρίς να χρειαστεί να συλλέξω καμία απολύτως πληροφορία από το διαδίκτυο , αλλά χρησιμοποιώντας αποκλειστικά την πείρα και την εμπειρία μου.


 

Αν είσαι από εκείνους που θέλουν να πειραματιστούν φέτος το καλοκαίρι, ή γιατί όχι να αναζητήσουν και ένα νέο χόμπι που να συνδυάζει τη δράση και τη θάλασσα, είμαι ο άνθρωπος σου. Παρακάτω θα σου κάνω μία λίστα με θαλάσσια σπορ, και εσύ θα κρίνεις αν και ποιο σου ταιριάζει.

Υγ: Τα έχω δοκιμάσει όλα.

 

Κολύμπι
Κλασικό και σίγουρο. Ο καθένας μπορεί να το κάνει, αν θέλεις όμως μπορείς να το μετατρέψεις από μία απλή βουτιά σε κάτι περισσότερο αν έχεις καθημερινά στόχο να «βγάζεις» ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Τα είδη και τα στυλ στο κολύμπι είναι πολλά, όπως και οι ασκήσεις που μπορείς να κάνεις μέσα στο νερό επίσης αμέτρητες. Το κολύμπι χαλαρώνει πολύ και ηρεμεί, ενώ δουλεύει εξαιρετικά το σώμα χρησιμοποιώντας όλους τους μύες.

 

Θαλάσσιο σκι
Υπέροχο άθλημα. Το πρώτο με το οποίο καταπιάστηκα. Μπορεί να γίνει με δύο πέδιλα, ή με ένα, το λεγόμενο μονό. Κατά την άποψη μου μην κάνεις περισσότερες από δύο φορές διπλό σκι, δεν έχει να σου προσφέρει καμία συγκίνηση πέρα από την εξοικείωση με το άθλημα. Η αληθινή μαγεία είναι στο μονό. Πολύ τεχνικό άθλημα, θέλει υπομονή και επιμονή, κοστίζει γύρω στα 30 με 35 ευρώ το δεκάλεπτο ( δεν θα αντέξεις σε καμία περίπτωση παραπάνω) αλλά είναι σε γεμίζει με αυτοπεποίθηση και δυναμισμό

 

Windsurf
Η αδυναμία μου. Το άθλημα μου. Η αγάπη μου. Η ζωή μου όλη. Για μένα ο βασιλιάς των θαλάσσιων σπορ. Το windsurf χρειάζεται αέρα. Αν δεν σου αρέσει ο αέρας, δεν θα το αγαπήσεις. Θα δοκιμάσει την υπομονή και τα νεύρα σου όσο τίποτε άλλο στον κόσμο. Θα σε κάνει να κλάψεις. Θα σε καταπονήσει σωματικά. Θα σε ταλαιπωρήσει γιατί ο αέρας πάντα θα είναι πιο δυνατός από σένα και μέχρι να γνωριστείτε και να τα πάτε καλά, θα σε τυραννά χωρίς τύψεις. Λένε πως το windsurf  θέλουν να το δοκιμάσουν αρκετοί , ωστόσο εκείνο θα αποφασίσει ποιους θα κρατήσει. Και κρατάει εκείνους που το σέβονται και το αγαπούν πραγματικά. Είναι τεχνικό κάτι που το κάνει δύσκολο. Θέλει τριβή και συνεχή ενασχόληση και για να μπορέσεις να απολαύσεις τις πραγματικές συγκινήσεις του αθλήματος θα πρέπει να το κάνεις τρόπο ζωής. Δεν συμβιβάζεται με τίποτα λιγότερο.  Τα μαθήματα είναι γύρω στα 20-25 ευρώ ενώ  εξοπλισμό αν θέλεις δικό σου, μπορείς να βρεις , μεταχειρισμένο σε καλή κατάσταση, στα 1200 ευρώ. Αν πας μιλημένος, είναι καλή τιμή δεδομένου ότι δεν θα χρειαστεί για αρκετό διάστημα να δώσεις χρήματα για κάτι παραπάνω από αυτό που θα αποκτήσεις αρχικά. Πίστεψε με γίνεται απόσβεση. Υπάρχει πάντα και η λύση της ενοικίασης.

 

Surf
Το σερφ, είναι το άθλημα που απαιτεί μόνο σανίδα, χωρίς πανί. Εδώ χρειάζεσαι κύμα. Η Ελλάδα αν και δεν φημίζεται για την παράδοση της στο σερφ, έχει μέρη που μπορούν να βγάλουν κύμα. Το καλοκαίρι, η Τήνος, η Ικαρία, η Κρήτη και ενίοτε η Πελοπόννησος σου δίνουν αυτή την ευκαιρία, το χειμώνα με νοτιάδες μπορείς για καμιά 20άρια μέρες το χρόνο, αν είναι καλή η σεζόν , να κάνεις σερφ και στη Βουλιαγμένη, αλλιώς το άθλημα απαιτεί ταξίδια σε Πελοπόννησο ως πιο κοντινό προορισμό και σε κάνα δυο μέρη λίγο πιο μακριά , όπως Πάργα , που απαιτούν λίγο περισσότερη εμπειρία.
Ωραίο άθλημα. Θέλει και αυτό το χρόνο του. Όπως και την αφοσίωση του. Αλλά είναι από εκείνα τα σπορ που σε κάνουν ένα με τη φύση. Έχει και αυτό την τεχνική του αλλά αντιστοίχως και τη μαγεία του. Επίσης φημίζεται για το ότι σου αλλάζει τη ζωή. Είναι πιο φθηνό από το windsurf  όσον αφορά στον εξοπλισμό με τις τιμές  να ξεκινήσουν και από 250 με 300 ευρώ.

 

Wake surf
Είναι κάτι ανάμεσα σε surf  και  wake board. Είναι fun,  σε εξοικειώνει με το surf, σε φέρνει κοντά με τους φίλους σου. Κοστίζει γύρω στα 35 ευρώ η βόλτα, εξαρτάσαι από μηχανοκίνητο σκάφος. Οκ…
Από εκεί και έπειτα υπάρχουν και άλλα αθλήματα όπως το wake board  ή το kite surf  τα οποία δεν αναφέρω γιατί απλά δεν είχα ποτέ εμπειρία. Δεδομένου ότι το κείμενο είναι καθαρά εμπειρικό , θεώρησα τίμιο να σου πω μόνο όσα γνωρίζω από την επαφή που είχα εγώ με τα αντίστοιχα αθλήματα.

 

Όποιο και αν επιλέξεις, να θυμάσαι πως η θάλασσα έχει κανόνες τους οποίους και οφείλουμε να σεβόμαστε.

 

Καλή διασκέδαση!

 


close and return

Επιστροφή στην Κατηγορία Fitness & Sportς
recent posts