close and return
eleonora meleti blog

Κάντο όπως οι Ιάπωνες

Κάντο όπως οι Ιάπωνες

από την Ελεονώρα Μελέτη — Posted in  Υγεία και Διατροφή on 22 December 2019

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί δεν υπάρχει υπέρβαρος Ιάπωνας; Γιατί οι Γιαπωνέζες είναι αδύνατες και γιατί στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες είναι σπάνιες ασθένειες με το προσδόκιμο ζωής να αγγίζει τα 90 χρόνια;


 

 

Γιατί το φαγητό για τους Ιάπωνες είναι ιεροτελεστία και  στην ουσία του δεν έχει καμία σχέση με αυτό που εμείς γνωρίζουμε ως Γιαπωνέζικο φαγητό στη Δύση.

 

Τίποτα δεν τρώγεται τυχαία
Η γιαπωνέζικη διατροφή είναι ισορροπημένη και πλούσια. Δεν αγαπάει τα λιπαρά, και βασίζεται κυρίως στην εποχικότητα. Προτιμούν δηλαδή να τρώνε τα προϊόντα , κατά την εποχή τους. Τα γεύματα τους είναι πλούσια σε λαχανικά, χυμούς, σύνθετο, καθαρό υδατάνθρακα, όπως το ρύζι , πράσινο  τσάι, σούπερ ( κρύες και ζεστές ) φρούτα, και κυρίως ψάρι . Πέρα του ότι οι βασικές τους ύλες είναι εξαιρετικά υγιεινές, κάνουν και τους απαραίτητους συνδυασμούς ώστε να έχουν γεύση και οφέλη για την υγεία, μαζί.

 

Δεν θέλει κόπο , θέλει τρόπο!
Ο τρόπος που οι Ιάπωνες μαγειρεύουν τα φαγητά τους, επίσης δεν είναι τυχαίος. Κόβουν σε μικρά ή λεπτά κομμάτια τις τροφές για να μαγειρεύονται εύκολα και γρήγορα, ώστε να μην χάνουν τα θρεπτικά τους συστατικά κατά το μαγείρεμα. Χρησιμοποιούν ελάχιστο λάδι, σε ειδικά σκεύη ώστε το τηγάνισμα να μην θεωρείται βαρύ, αν και αγαπούν πολύ τον ατμό και τον βρασμό.

 

Η κουλτούρα φαίνεται και στο τραπέζι
Για τους Ιάπωνες το φαγητό είναι ιεροτελεστία. Συνήθως κάθονται σε στρογγυλά τραπέζια ώστε να νιώθουν οι συνδαιτυμόνες κοντά ο ένας στον άλλον. Όταν τρώνε, δεν μιλάνε. Τρώνε αργά, έχουν ξεχωριστό πιατάκι για το κάθε είδος τροφής, και οι μερίδες τους είναι εξαιρετικά μικρές. Επειδή αγαπούν το φαγητό στην απλή τους μορφή, σπάνια θα “ντεκοράρουν” τα πιάτα τους, ή θα τους εξαφανίσουν τη γεύση, μέσα από την πολυπλοκότητα των υλικών και των συνδυασμών τους.

 

Λένε το ψωμί ψωμάκι
Αυτό όμως δεν τους ενδιαφέρει καθόλου καθώς θεωρούν το ψωμί κακή τροφή. Το αντικαθιστούν με το ρύζι, που είναι η καλύτερη μορφή υδατάνθρακα.

 

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται
Για τους Ιάπωνες το βασικό γεύμα είναι το πρωινό. Γι αυτό και φροντίζουν να είναι πλούσιο, με ψάρι, αυγά και miso σούπα.

 

Γλυκό; Όχι ευχαριστώ
Πέραν του ότι οι Ιάπωνες δεν αγαπούν τα γλυκά, όταν έρχεται η ώρα για το επιδόρπιο, μην περιμένετε τα υπερφορτωμένα γλυκά της δύσης, να σκάσουν μύτη στο τραπέζι. Τα περισσότερα γλυκά βασίζονται στο τσάι, τα φρούτα και το ρύζι, ενώ είναι εξαιρετικά χαμηλά σε λιπαρά και θερμίδες.


close and return

Επιστροφή στην Κατηγορία Υγεία και Διατροφή




recent posts