close and return
eleonora meleti blog

Με ρώτησαν πολλές μητέρες για το θέμα «γάλα» και απαντώ.

Με ρώτησαν πολλές μητέρες για το θέμα «γάλα» και απαντώ.

από την Ελεονώρα Μελέτη — Posted in  Το Παιδί μου κι εγώ on 30 December 2019

Ένα από τα  ερωτήματα που μου θέτετε συχνά μέσω μηνύματος, είναι το εάν δίνω γάλα και τι γάλα έχω επιλέξει να δώσω στην Αλεξάνδρα.


 

Δεν σας κρύβω πως ήταν κάτι που με απασχόλησε πολύ, και με ταλαιπώρησε.


Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. 


Όταν ολοκλήρωσα τον θηλασμό, μετά από 13 μήνες, είχα πάρει την απόφαση να αρχίσω να “κόβω” γενικά το γάλα από τη διατροφή της Αλεξάνδρας. Λίγο οι γνώσεις που απέκτησα για την αδιαμφισβήτητη αξία του μητρικού γάλακτος, λίγο το γεγονός ότι εγώ από τότε που σταμάτησα να θηλάζω δεν ξανά ήπια γάλα ποτέ στη ζωή μου, λίγο η επιφυλακτικότητά μου απέναντι στο γάλα σκόνη… Μέχρις ότου ο παιδίατρός μου μου είπε πως για τα πρώτα δύο πρώτα χρόνια τουλάχιστον το γάλα πρέπει να υπάρχει στη διατροφή του παιδιού. ΄Άφησε πάνω μου την επιλογή του αν το γάλα αυτό θα είναι φρέσκο, ή σε σκόνη, επισημαίνοντάς μου ωστόσο πως το φρέσκο γάλα, είτε αγελαδινό είτε κατσικίσιο,  συχνά παρουσιάζει περισσότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από αυτή που χρειάζεται ένα μωρό, κάτι που συνδέεται με την παιδική παχυσαρκία. Η Αλεξάνδρα ευτυχώς, με έβγαλε από μόνη της από το δίλημμα αυτό καθώς δεν πίνει κανένα φρέσκο γάλα! Ούτε αγελαδινό ούτε κατσικίσιο. Έπρεπε επομένως να καταφύγω στη λύση της σκόνης. Και εκεί όμως τα πράγματα δεν ήταν εύκολα. 


Δοκίμασε πολλά, άλλα τα απέρριπτε από την πρώτη γουλιά, κάποια τα δεχόταν αλλά δεν έπινε ποτέ την προβλεπόμενη ποσότητα, και κάποια άλλα ενώ νόμιζα πως τελικά ήταν τα αγαπημένα της, μετά από λίγες μέρες δεν τα ήθελε πια. 


Προφανώς η μικρή μου έχει πάρε από εμένα! Δεν αγαπά πολύ το γάλα! Δεν μπορώ να πω ότι με πειράζει! Θέλω όμως να ακολουθήσω τις συμβουλές του γιατρού και να δίνω γάλα σε όποια μορφή για τα πρώτα χρόνια. 


Στο σημείο αυτό θέλω να κάνω μία σημείωση. 


Πολλές φορές με αφορμή αντίστοιχα άρθρα ξεκινάνε συζητήσεις οι οποίες δυστυχώς με στεναχωρούν. Δέχομαι κριτική, σχόλια έως και επιθέσεις από άλλες μητέρες που επειδή δεν έχω κάνει τις ίδιες επιλογές με εκείνες, θεωρούν πως έχουν το δικαίωμα να με ακυρώσουν. 


Είμαι μάνα και θέλω το καλύτερο για το παιδί μου. Αυτή η πλατφόρμα επικοινωνίας που έχουμε είναι ένα προσωπικό μπλογκ στο οποίο καλούμαι να λέω και να γράφω πράγματα γύρω από τη ζωή μου. Όταν κάποιο άρθρο δεν είναι επιστημονικό, το λέω και το τονίζω, πως πρόκειται για καθαρά βιωματικό άρθρο, προσωπική κατάθεση εμπειρικών καταστάσεων. Στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει λάθος ή σωστό. Υπάρχει αυτό που έχω επιλέξει, και σε καμία περίπτωση δεν επιβάλω, προτείνω, ή  συμβουλεύω κάποιον να κάνει το ίδιο. 


Εξάλλου εκεί έξω υπάρχει κάτι που λέγεται ελεύθερη βούληση και αντίληψη και όλοι οφείλουμε να διαθέτουμε και από τα δύο. 


Στο ζητούμενό μας λοιπόν. 

Με ρώτησαν πολλές μητέρες για το θέμα “γάλα” και απαντώ. 

 

Με τα κόπων λοιπών και βασάνων και μετά από έρευνα και μελέτη, εγώ επέλεξα το γάλα της Nestlé , το ΝΑΝ Bio  για μωράκια πάνω από ενός έτους. Bασικά η  Αλεξάνδρα το επέλεξε και αυτό με οδήγησε στο να ψάξω το γιατί. Ανακάλυψα λοιπόν πως το  NAN Bio  παράγεται από αγελάδες που ζουν ελεύθερες στους πρόποδες των Άλπεων. Μεγαλώνουν στην ανοιχτή ύπαιθρο με ιδιαίτερο σεβασμό στις αρχές καλής διαβίωσης των ζώων, ενώ τρέφονται από βιολογικές τροφές. Η  παραγωγή του γάλακτος ολοκληρώνεται σε 10 μόλις μέρες από την συλλογή του πριν καταλήξει στα ράφια και επιπλέον δεν περιέχει φοινικέλαιο. Βέβαια αυτές είναι πληροφορίες που κατέκτησα εγώ, και το παιδί μου σαφώς δεν έχει ιδέα για την ύπαρξη τους. Για κάποιο λόγο η Αλεξάνδρα κατέληξε σε αυτό. Δεν μπορώ να ξέρω αν είναι η γεύση, δεν μπορώ να ξέρω τι μπορεί να είναι γενικά. Εμένα το μόνο που με ενδιέφερε ήταν να βρεθεί το γάλα της Αλεξάνδρας. 

 

Πολλοί γιατροί προτείνουν  από μόνοι τους γάλατα, πολλές μητέρες αναρωτιούνται πιο είναι το κατάλληλο. Προσωπικά νομίζω πως θα πρέπει να δίνουμε την ευκαιρία και στα μικρά μας να μας δείξουν τι θέλουν. Υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν μπορούν να τα επικοινωνήσουν με λόγια ακριβώς επειδή είναι μικρά, έχουν όμως τον τρόπο τους να μας τα μεταφέρουν μέσα από τη δική τους γλώσσα. Ας τους δείξουμε λοιπόν λίγο περισσότερη εμπιστοσύνη. Συχνά ξέρουν καλύτερα ακόμα και από εμάς, γιατί η γνώση τους πηγάζει από μέσα. 

 

 

 

 


close and return

Επιστροφή στην Κατηγορία Το Παιδί μου κι εγώ
recent posts