close and return
eleonora meleti blog

Η μαμά Αλεξάνδρα ξαναχτυπά: Συνταγή για μελομακάρονα

Η μαμά Αλεξάνδρα ξαναχτυπά: Συνταγή για μελομακάρονα

από την Ελεονώρα Μελέτη — Posted in  H Μαγειρική μου on 9 December 2019

Αν δεν έχετε μπει ακόμα στην κουζίνα για τα χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα , τότε να η ευκαιρία. Η μαμά Αλεξάνδρα, όπως αποκαλώ την πεθερά μου, έκανε και φέτος τα μαγικά της μελομακάρονα, και επειδή ξέρω πως αγαπάτε τις συνταγές της, σας τα παρουσιάζω.


 

 

Υλικά:

 

1 ποτήρι του νερού μαργαρίνη

1,5 ποτήρι του νερού λάδι

0,5 ποτήρι νερού ζάχαρη

¼ χυμό πορτοκαλιού

ξύσμα πορτοκαλιού

1κγ κοφτός σόδα μαγειρικής

1 φακελάκι baking powder

2-3 χούφτες σιμιγδάλι ψιλό

λίγο κονιάκ (2κς )

αλεύρι για όλες τις χρήσεις «όσο πάρει». Υπολογίστε πως από τη συσκευασία βάζετε σχεδόν όλο το αλεύρι, γύρω στα 850 γρ, ανάλογα με το τι χρειάζεται η ζύμη σας ώστε να μη βγει ούτε πολύ στεγνή ούτε πολύ μαλακή.

Σιρόπι

3 ποτήρια νερό

3 ποτήρια ζάχαρη

3κς μέλι

2 βανίλιες

Καρύδια , κανέλα και γαρίφαλο σκόνη όλα μαζί στο μπλέντερ ( δεν τα αλέθετε σε σκόνη, αλλά σε μικρά κομμάτια ) για να ρίξουμε πάνω από τα μελομακάρονα.

 

Εκτέλεση:

 

Βάζουμε όλα τα υγρά υλικά μαζί και τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε καλά. Στο χυμό πορτοκαλιού βάζουμε τη σόδα και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Ακολουθεί το σιμιγδάλι, το κονιάκ και το ξύσμα. Aνακατεύουμε το baking με το αλεύρι, και στη συνέχεια τα ζυμώνουμε όλα μαζί. Δεν θέλει όμως πολύ ζύμωμα, ίσα ίσα μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.

 

Τα αφήνουμε στην άκρη για 5-10 λεπτά. Στη συνέχεια τα πλάθουμε σε ότι σχήμα θέλει ο καθένας ανάλογα με το γούστο του , και τα βάζουμε στο φούρνο για ψήσιμο στους 180 μέχρι να ροδίσουν. Θέλουν καλό ψήσιμο για να μπορέσουν να σταθούν στο μέλωμα.

 

Εκτέλεση για το σιρόπι 

 

Βάζουμε τη ζάχαρη,το νερό,το μέλι και τις βανίλιες σε μία κατσαρόλα ,σε μέτρια φωτιά,μέχρι που να αρχίσει να βράζει και να δέσει.

 

Αφού ψηθούν τα μελομακάρονα και κρυώσουν καλά, τα τοποθετούμε λίγα λίγα μέσα στο σιρόπι . Αν τα θέλετε πολύ μελωμένα τα αφήνετε να μουσκέψουν αρκετά, αν όχι, τα τραβάτε 1 με 2 λεπτά. Τοποθετείτε τα μελομακάρονα με το σιρόπι σε μία λαμαρίνα και πασπαλίζετε από πάνω με το μείγμα καρύδια-κανέλα- γαρίφαλο.

 

Και του χρόνου !

 


close and return

Επιστροφή στην Κατηγορία H Μαγειρική μου




recent posts