close and return
eleonora meleti blog

Αρνητική ενέργεια: Πως θα την κρατήσεις μακριά σου

Αρνητική ενέργεια: Πως θα την κρατήσεις μακριά σου

από την Ελεονώρα Μελέτη — Posted in  Wellbeing and Psychology on 30 September 2019

Αν κάτι έχει γίνει «καραμέλα» στις μέρες μας είναι η λέξη “ενέργεια”! “Θετική ενέργεια” , “αρνητική ενέργεια”, όλα είναι θέμα ενέργειας! Όλοι μας το λέμε, όλοι μας το δηλώνουμε, πόσοι όμως από εμάς, όντως κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να δρούμε και να σκεφτόμαστε θετικά;


 

 

Πόσοι από εμάς γνωρίζουμε από που έρχεται η αρνητική ενέργεια και πως θα προστατευτούμε από αυτήν; Δεν νιώθεις καλά;  “Μάτι” σου λέει ο άλλος. Όλα σου πάνε στραβά; “Μάγια “σου λέει ο άλλος. “Έλα να σε ξεματιάσω”. “Κάνε ένα ευχέλαιο”, οι απαντήσεις. Κανείς άραγε δεν είναι σε θέση να κατανοήσει πως η αρνητική ενέργεια μπορεί να πηγάζει πρώτα από μέσα μας;

 

Κοίτα πόσο απλό είναι.
Το πως νιώθουμε ξεκινάει από το τι σκεφτόμαστε. Επομένως και η αρνητική ενέργεια, έχει τις ρίζες της στο μυαλό μας. Και αυτό επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες που ωστόσο αν δεν ενεργοποιήσουμε εμείς με τον λάθος τρόπο αντίδρασης μας στο ερέθισμα τους, αυτοί από μόνοι τους δεν έχουν τη δύναμη να μας καταβάλουν.
Κοινώς : Τίποτα δεν εξαρτάται από το ερέθισμα, αλλά όλα εξαρτώνται από τον τρόπο που αντιδράμε σε αυτό.

 

Ακριβώς γι αυτό το λόγο:

 

Άκου με κριτήριο: Αυτό που ακούμε, από νωρίς στη ζωή μας , διαμορφώνει τις πεποιθήσεις μας. Και οι πεποιθήσεις μας ενισχύονται στη συνέχεια από πολλά που ακούμε. Γι’ αυτό θα πρέπει να ακούμε με κριτήριο. Οφείλουμε να σμιλεύουμε την προσωπικότητα μας με άποψη και γνώση, ώστε να έχουμε κριτήριο για τη ζωή και τα γεγονότα της.

 

Άκου επιλεκτικά: Καθημερινά δεχόμαστε πληθώρα πληροφοριών, από τηλεόραση, ραδιόφωνο, κουτσομπολιά, απόψεις, συζητήσεις, ειδήσεις. Αν είμαστε ευάλωτοι σε  όλα αυτά θα ζούμε σε ένα κλίμα ανασφάλειας και τρομολαγνείας. Ένα κρίμα αρνητισμού που σίγουρα δεν χρειαζόμαστε.

 

Βλέπε επιλεκτικά: Το ίδιο κλίμα αρνητισμού δημιουργείται και μέσα από τη δύναμη της εικόνας. Γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε επιλεκτικοί όχι μόνο σε όλα όσα ακούμε αλλά και σε όλα όσα βλέπουμε.  Εσύ έχεις την τελική επιλογή του τι θα δεχτείς ως πληροφορία, και βέβαια πως θα τη διαχειριστείς.

 

Το παραπάνω τρίπτυχο, ήταν η αιτία που το Σεπτέμβριο του 2015 αποφάσισα πως θα έκανε καλό στην ψυχική μου υγεία, αν σταματούσα την εκφώνηση των δελτίων ειδήσεων.

 

Βρες λίγη ησυχία
Η ψυχοθεραπεύτρια μου, κάποτε με είχε συμβουλεύσει: “Κάθε δύο ώρες, αφιέρωνε λίγα λεπτά ησυχίας στον εαυτό σου. Ένα τέταρτο. Βγες και κάνε βόλτα το τετράγωνο ακούγοντας μουσική, απομονώσου στο γραφείο σου με κλειστά  φώτα. Απενεργοποίησε όλες τις συσκευές. Λίγα λεπτά κάθε δύο ώρες αφέσου στην ησυχία και άφησε τον θόρυβο της σιωπής να σε ξεκουράσει.”
Το έκανα , και πίστεψε με, επέστρεφα στο πόστο μου λες και είχα πάρει το χάπι της ενέργειας. Το μόνο μείον σε αυτή την τακτική είναι ότι όσο ανακαλύπτεις τα οφέλη της ησυχίας , τόσο την επιζητάς.

 

Μην αντιστέκεσαι στη στιγμή
Όλοι μας θέλουμε να έχουμε τον έλεγχο των καταστάσεων, γιατί αυτό μας κάνει να νιώθουμε ασφαλείς και σίγουροι. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν είναι πάντα εφικτό. Πολλοί δε, όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με μία πραγματικότητα που δεν είναι αυτή που θα θέλαμε, αντιστεκόμαστε. Και αυτό μας κουράζει, μας εξοντώνει και μας εξασθενεί.
Το να μην αντιστεκόμαστε στη στιγμή δεν σημαίνει να αφήσουμε τα όπλα. Στη ζωή όμως επιβιώνει όχι εκείνος που αντιστέκεται αλλά εκείνος που έχει τη δυνατότητα να ελίσσεται, να προσαρμόζεται στις καταστάσεις και να εξελίσσεται με αυτές, όταν δεν είναι στο χέρι του η έκβαση τους.

Όταν τίποτα δεν πάει καλά, όταν δέχεσαι χτυπήματα από όλες τις πλευρές, κοίτα να το αποδεχθείς όσο το δυνατόν συντομότερα.  Δεν σου λέω να παραδοθείς ή να μοιρολατρήσεις, αλλά να παραμείνεις ψύχραιμος και εστιασμένος, να δεις όλες τις προοπτικές που συνοδεύουν πάντα μία δυσκολία και να στρώσεις τη στρατηγική που θα σε οδηγήσει στην έξοδο με τις λιγότερες απώλειες. Πάντα μία κακή στιγμή, έχει μαζί της και μία ευκαιρία . Και όσοι πετυχαίνουν στη ζωή, είναι εκείνοι που ανακαλύπτουν ακριβώς αυτή την ευκαιρία εκεί που οι άλλοι βλέπουν το τέλος. Μερικές φορές αξίζει τον κόπο να πηγαίνουμε με τη ροή και να έχουμε εμπιστοσύνη στο ανώτερο σχέδιο της ζωής, για να δούμε που έχει να μας οδηγήσει.

 

Μη σε νοιάζει τι λένε οι άλλοι
Από μικροί έχουμε εκπαιδευτεί να πράττουμε με βάση το τι λένε ή τι θα πούνε οι άλλοι για εμάς, γιατί απλά είναι σημαντικό για τον άνθρωπο να νιώθει αποδεκτός. Η γνώμη των άλλων όμως για το άτομο μας, μπορεί να είναι η αφετηρία αρνητικών σκέψεων, αλλά και ο λόγος για να μην ζούμε μία αυθεντική ζωή. Και όλο αυτό θα μας κάνει να ζούμε σε ένα κλίμα βαρύ αρνητισμού.
Δεν υπάρχει τίποτα πιο απελευθερωτικό από το να μπορείς να λειτουργείς απαλλαγμένος από το τι θα πουν οι άλλοι για εσένα. Σου δίνεται η δυνατότητα, μέσα από αυτή την ελευθερία, να είσαι δημιουργικός, αισιόδοξος, αυθεντικός και με αυτοπεποίθηση.
Αντιθέτως, όταν ζούμε  υπολογίζονται πάντα στα ενδεχόμενα ή υπαρκτά σχόλια των άλλων, καθηλωνόμαστε, φοβόμαστε, περιοριζόμαστε και αδικούμαι τον εαυτό μας. Εσένα, αυτό σου βγάζει το παραμικρό θετικό;

 

Κοίτα μέσα σου
Όταν βλέπεις μέσα σου ανακαλύπτεις τι θέλεις. Όταν ξέρεις τι θέλεις, χαράζεις το δρόμο για να το κατακτήσεις και αυτό χτίζει την αυτοπεποίθηση σου. Ένας συνειδητοποιημένος άνθρωπος έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του, έχει πίστη στα θέλω του και στα μπορώ του και δεν φοβάται. Η αποτυχία είναι στο λεξιλόγιο του και ξέρει να την αντιμετωπίζει, ενώ δεν δίνει περισσότερη σημασία απ όση θα έπρεπε στα εμπόδια που συναντά στο δρόμο του. Εκείνος που κοιτά μέσα του είναι γεμάτος όνειρα, ζωή, δράση και θετικές σκέψεις. Παίρνει ρίσκο, γιατί ξέρει καλά πως ακόμα και αν δεν του βγει, θα βρει το δρόμο του.

 

Προσέχει τα λόγια του
Ο άνθρωπος  που αρχίζει να κατανοεί πως οι σκέψεις του, τα συναισθήματα του και οι πράξεις του διαμορφώνουν την πραγματικότητα του , φροντίζει κατάλληλα και τις λέξεις που χρησιμοποιεί για να εκφράσει τις προθέσεις του. Ξέρει καλά πως οι θετικές δηλώσεις θα φέρουν θετικά αποτελέσματα, και θα προκαλέσουν θετικές δονήσεις, τόσο στον ίδιο όσο και στους γύρω του. Γνωρίζει πως αυτό που θα πει, μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο τη δική του ζωή, αλλά και την ζωή όσων τον ακούσουν. Είναι προσεκτικός στο τι θα πει, επιλέγει τις σωστές λέξεις αλλά και τον τρόπο που θα απευθυνθεί σε κάποιον, δεν κουτσομπολεύει και αναγνωρίζει πως τα λόγια του έχουν μέσα τους τεράστια ευθύνη γι αυτό  που ξεστομίζεται. Ξέρει πως με τις λέξεις που χρησιμοποιεί διαμορφώνει άποψη, κλίμα, ενέργεια …

 

 


close and return

Επιστροφή στην Κατηγορία Eυζήν και Ψυχολογία
recent posts