close and return
eleonora meleti blog

10 κανόνες ευτυχίας από έναν παγκοσμίου φήμης ψυχίατρο

10 κανόνες ευτυχίας από έναν παγκοσμίου φήμης ψυχίατρο

από την Ελεονώρα Μελέτη — Posted in  Wellbeing and Psychology on 1 December 2019

Ο Μάικλ Λίτβακ είναι από τους πλέον καταξιωμένους ψυχίατρους στο κόσμο, έχοντας συγγράψει δεκάδες βιβλία αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης που έχουν γίνει best sellers. Πρόσφατα θέλησε να μοιραστεί με το κοινό τους 10 κανόνες που κάνει ένας ευτυχισμένος άνθρωπος. Τους βρήκαμε και σας τους παρουσιάζουμε.


 

 

Η ευτυχία είναι μία παρενέργεια της καλά οργανωμένης ζωής

 

Το ίδιο και η χαρά αλλά και η επιτυχία. Όποιος βάζει στόχο αυτά κάθε αυτά τα συναισθήματα δεν θα τα κατακτήσει ποτέ. Αντιθέτως όπως κάνει πράγματα που του προκαλούν αυτά τα συναισθήματα έχει βάλει ήδη τον πρώτο λίθο προς την ευτυχία.

 

Μπαίνε στα παπούτσια του άλλου

 

Πρέπει πάντα να θυμάσαι πως όταν απευθύνεσαι σε κάποιον, έχει και εκείνος τα δικά του βιώματα, αλλά και την ίδια «μεγάλη» εντύπωση για τον εαυτό όπως την έχεις και εσύ για τον δικό σου. Έχει απόψεις, συναισθήματα, εμπειρίες. Μην βιαστείς να κρίνεις, να επιτεθείς και να καταδικάσεις αν δεν μπορέσεις για λίγο να κατανοήσεις και τον άλλον ως μία μονάδα.

 

Μην περιμένεις από κανέναν να σε βοηθήσει αν δεν βοηθήσεις πρώτα εσύ τον εαυτό σου

 

Οι άνθρωποι που δεν νιώθουν ποτέ ικανοποιημένοι και ευτυχισμένοι από τη ζωή τους είναι εκείνοι που περιμένουν τα πάντα από τους άλλους και δεν αναλαμβάνουν ποτέ καμία ευθύνη οι ίδιοι. Κανείς όμως δεν είναι σε θέση να αλλάξει τη ζωή σας, πέραν από εσάς τους ίδιους.

 

Η επιτυχία διώχνει κάθε αρνητικό συναίσθημα

 

Και όταν λέμε επιτυχία, δεν εννοούμε την δημοσιότητα, αλλά την αναγνώριση το περιβάλλον μας, μίας προσπάθειας μας. Σε όποιον τομέα και αν δραστηριοποιείται κάποιος, ό, τι και αν κάνει καλά, με οτιδήποτε και αν του αρέσει να καταπιάνεται, αν βιωθεί η επιτυχία τότε συναισθήματα όπως ο φθόνος, η ζήλια, το μίσος, η αίσθηση κατωτερότητας, θα εξαφανιστούν. Δεν είναι τυχαίο που πολλοί πετυχημένοι άνθρωποι έχουν παραδεχτεί πως η επιτυχία τους έκανε καλύτερους ανθρώπους.

 

Ο χειρότερος εχθρός μας είναι ο εαυτός μας

 

Κανείς δεν μπορεί να μας βλάψει, να μας σαμποτάρει, να μας κάνει κακό, να μας επηρεάσει, ή να μας καταστρέψει περισσότερο από τον ίδιο μας τον εαυτό. Όλα ξεκινάμε από μέσα μας, από το πως νιώθουμε για εμάς, τι σκεφτόμαστε για εμάς και τις σχέσεις μας με τους άλλους, πως μεταφράζουμε όλα όσα μας συμβαίνουν, πως αντιδρούμε στη ζωή. Ευθύνες λοιπόν να ρίχνετε μόνο στον εαυτό σας.

 

Ο σωστός δρόμος δεν είναι απαραίτητα και ο ίσιος

 

Αν ήσουν εγκλωβισμένη σε ένα κτίριο 30 ορόφων, ο πιο εύκολος και γρήγορος δρόμος για να πας στον πρώτο θα ήταν να πηδήξεις από το παράθυρο. Αυτό όμως δεν κάνει την επιλογή σου και τον σωστό δρόμο!

 

Πάντα να σκέφτεσαι ποιος είναι ο σωστός για σένα δρόμος και όχι ο πιο εύκολος και ο πιο γρήγορος. Σωστός δρόμος είναι εκείνος που τα θέλω μας, το μπορώ μας και το είναι μας, μπορούν αν τον διαβούν βγαίνοντας αλώβητα.

 

Όταν κάποιος δεν έχεις σκοπό στη ζωή του δεν βλέπει τίποτα μπροστά του

 

Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σε έναν άνθρωπό είναι το να μην έχει έναν σκοπό στη ζωή του. Συνήθως οι περισσότεροι άνθρωποι που καταλήγουν να επισκέπτονται το γραφείο κάποιου ειδικού έχουν ως κοινό παρονομαστή την απουσία κάποιου σκοπού από τη ζωή τους. Άλλοι πάλι, έχουν σκοπό, αλλά δεν ξέρουν πως να τον κυνηγήσουν. Ο σκοπός στη ζωή είναι όπως η εστίαση στην κάμερα. Αν δεν κάνεις καλά τις ρυθμίσεις δεν θα βλέπεις τίποτα καθαρά.

 

Μην λειτουργείς για τους άλλους

 

Όταν προσπαθείς να αποδείξεις κάτι στους άλλους, ή σε ενδιαφέρει η γνώμη τους τότε κάτι κάνεις λάθος στη ζωή σου. Το να σε καθορίζουν εξωτερικοί παράγοντες όπως η γνώμη, η αποδοχή, ή το σχόλιο τρίτων σημαίνει πως δεν σου επιτρέπεις να λειτουργείς αυθόρμητα, ελεύθερα και από καρδιάς. Ελεύθερος άνθρωπος είναι αυτός που δεν τον ενδιαφέρει να αρέσει στους άλλους.

 

Να τα έχεις όμως καλά με τον εαυτό σου

 

Να μένεις μόνος μαζί του και να μην φοβάσαι τη μοναξιά ή τη μοναχικότητα. Εκείνος που εκμεταλλεύεται το χρόνο με τον εαυτό του κάνοντας τον χρόνο εποικοδομητικό, για τη δική του εξέλιξη και αυτοβελτίωση, εκείνος που μπορεί και αντέχει τον εαυτό του στη σιωπή και τον θεωρεί καλή παρέα, είναι και εκείνος που έχει τη δυνατότητα να είναι καλά και με τους άλλους.

 

Ευτυχία είναι όταν αυτό που θες, με αυτό που μπορείς και αυτό που πρέπει, έχουν τον ίδιο παρονομαστή: ΕΣΕΝΑ

 


close and return

Επιστροφή στην Κατηγορία Eυζήν και Ψυχολογία
recent posts