close and return
eleonora meleti blog

Διαβολοβδομάδα: : Και τώρα οι δυο μας...

Διαβολοβδομάδα: : Και τώρα οι δυο μας...

από την Ελεονώρα Μελέτη — Posted in  Wellbeing and Psychology on 31 May 2020

Στη Νορβηγία, υπάρχει ένα πρόγραμμα το οποίο λέγεται «Διαβολοβδομάδα». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αφορά κυρίως σε στρατιωτικούς και έχει ως στόχο  να τους βάλει σε ένα αυστηρό πρόγραμμα αυτογνωσίας, ώστε να μπορέσουν να ανακαλύψουν ή να διορθώσουν πράγματα για τον εαυτό τους και να αντιληφθούν την επιρροή που έχει ο καθένας ως άτομο στη διαμόρφωση της καθημερινότητας τόσο της δικής τους όσο και των άλλων.


 

 

 

 

 

Οι Νορβηγοί ωστόσο βλέποντας τα οφέλη που έχει η  αυτή η διαδικασία αποφάσισαν να το πάνε ένα βήμα παρακάτω και να μυήσουν σε αυτή τη «δοκιμασία» και τους  νέους στα πανεπιστήμια . Το πρόγραμμα δεν είναι υποχρεωτικό  ωστόσο όσοι το έχουν ακολουθήσει έχουν παραδεχτεί πως βοηθάει πολύ στην αυτογνωσία. 

 

Διάρκεια: Μία εβδομάδα 

 

Βασικοί κανόνες του προγράμματος : 

 

Καθημερινά σηκώνεσαι στις 5 το πρωί και πέφτεις για ύπνο στις 10 το βράδυ. 

 

Οφείλεις να είσαι ευπρεπής, καθαρός και επιμελής σε όλες τις υποχρεώσεις και δεσμεύσεις της εβδομάδας. 

 

Μείνε προσηλωμένος στο σχέδιο. 

 

Μείνε θετικός, ενεργητικός, αποφασισμένος, δραστήριος 

 

Απαγορεύεται η τηλεόραση καθ’ όλη την εβδομάδα όπως επίσης και η επαφή με τα κοινωνικά δίκτυα. 

 

Επιβάλλεται η σωματική άσκηση, η καθαρή τροφή και η αποτοξίνωση σώματος. 

 

 

Αναλυτικά τα βήματα ανά μέρα : 

 

Δευτέρα: Καταγράφεις όλες σου τις συνήθειες καλές και κακές. Αποφασίζεις ποιες θες να κρατήσεις και ποιες να αποβάλεις. Σημειώνεις ποιες αρετές σου λείπουν και κατακτώντας τες θεωρείς πως μπορείς να αποβάλεις κάποιες από τις κακές συνήθειες σου, αλλά και τι θα κερδίσεις αν ξεκόψεις από αυτές.

 

 

Τρίτη: Η μέρα αυτή είναι αφοσιωμένη στο να επικεντρώσεις την προσοχή σου και την αυτοσυγκέντρωση σου στις ικανότητες σου και στη στάση σου απέναντι σε αυτές. Τα συναισθήματα που βάζουμε σε κάθε δραστηριότητα έχουν άμεση επίδραση και στο αποτέλεσμα της προσπάθειας αλλά και του αποτελέσματος. Επομένως κατά τη διάρκεια αυτής της δοκιμασίας εστιάζουμε στα συναισθήματα που γεννούν οι ίδιες μας οι σκέψεις και παρατηρούμε κατά πόσο αυτές μας σπρώχνουν μπροστά ή μας κρατάνε πίσω. 

 

Τετάρτη: Η μέρα αυτή έρχεται να βάλει τάξη στον τρόπο που προγραμματίζουμε τη ζωή μας. Βλέπουμε πόσο χρόνο διαθέτουμε για τον εαυτό μας, αναγνωρίζουμε τις υποχρεώσεις μας, και βάζουμε προτεραιότητες. Στόχος η όσο το δυνατόν πιο δίκαιη κατανομή του χρόνου σε όλες τις απαραίτητες δραστηριότητες.

 

Πέμπτη : Σήμερα θα βγεις από την ζώνη ασφαλείας σου. Οτιδήποτε σε βολεύει πρέπει να αλλάξει. Βρες τι είναι αυτό που σε φοβίζει και αντιμετώπισε το. Αν δεν σου γίνεται κατανοητό σε βαθύτερο επίπεδο τι σημαίνει το να βγαίνεις από τη ζώνη ασφαλείας σου, τότε κάνε το  πρακτικά. Μείνε ξύπνιος όλη νύχτα για να δουλέψεις και κοιμήσου το πρωί. 

 

 

Παρασκευή: Είναι η μέρα που θα σου επιτρέψει να κάνεις κάτι που θέλεις εδώ και καιρό, ή να μην κάνεις τίποτα. Απλά αφιέρωσε την στο να χαλαρώσεις, να περιποιηθείς τον εαυτό σου και να ασχοληθείς μόνο με όλα όσα σε ικανοποιούν και σε γεμίζουν. 

 

Σάββατο: Έχεις ακούσει αυτούς τους κουραστικούς που επιμένουν να σκέφτεσαι θετικά και να αγαπάς όλο τον κόσμο; Έ, ήρθε η ώρα να τους μιμηθείς. Όχι όμως ψυχαναγκαστικά , όπως ψυχαναγκαστικά και αυτοί διαδίδουν όλα όσα δεν κατέχουν, αλλά προσπαθώντας να εστιάσεις στα θετικά σου στοιχεία, στις κατακτήσεις σου, τα κατορθώματα σου, τα επιτεύγματα σου και όλα τα θετικά συναισθήματα και σκέψεις που σου δημιουργούν αυτά. Επίσης, προσπάθησε να κατευθύνεις σε θετικό κλίμα και τον εσωτερικό σου διάλογο, γιατί πίστεψε με αυτός είναι που σε καθορίζει σε κάθε σου βήμα. 

 

Κυριακή : Η μέρα του απολογισμού. Σίγουρα την εβδομάδα που πέρασε αν έκανες καλή δουλειά, θα έχεις μάθει πολλά για τον εαυτό σου. Κατέγραψε τι καινούριο είδες για σένα, τι σε ενόχλησε από όλο αυτό που είσαι, τι θέλεις να αλλάξεις, και τι θα ήθελες να γίνεις από την επόμενη κιόλας μέρα. Δες τι σου έλειψε και τι σημασία έχει το κάθε τι στη ζωή σου, και δώσε τον κατάλληλο χώρο σε οτιδήποτε και οποιονδήποτε σε περιτριγυρίζει.


close and return

Επιστροφή στην Κατηγορία Eυζήν και Ψυχολογία
recent posts